Veriga Lesce je pričela s svojimi prvimo obrati leta 1922. Takrat se je porodila ideja, da bi v Lescah pričeli izdelovati verige in vijačnike. Ker je bila v tistem času na Gorenjskem močna jeklarska industrija in je bila v času industrializacije potreba po veriga velika, se je sama industrija verik zelo hitro pričela širiti. Iz enega samega objekta se je po 70 letih razvila velika industrijska obrt, ki je izdelovala in dobavljala verige po celem svetu. Verige so bile v tistem času potrene skoraj pri vsakem stroju saj še niso poznali jeklenic in ostalih razteznih trakov.

Seveda pa se z razvojem novih materialov pričnejo tudi spremembe in to je utrpela Veriga Lesce po sami osamosvojitvi slovenije. Takrat so se obrti razdelile in Veriga je pričela pokrivati zgolj še verižni program.

Danes po 30 letih v lescah ponovno najdemo nekaj večjih in nekaj manjših obrtnikov, ki so ohranili samo obrt in širijo tradicijo izdelave verig. Seveda so se v tem delu ob izdelavi verig pričele izdelovati tudi jeklenice. Jeklenice so delno nadomestile verige, saj so za nekatera opravila bolj priročna.

Se pa sama obrt danes ponovno širi in podjetja, ki skrbijo za razvoj Leške tradicije ponovno iščejo nove kanale s katerimi bi prodrli na tuja tržišča in ponudila svoje kvalitetne izdelke.

Več o samo tradiciji izdelave verig pa si lahko preberete na tej povezavi.